Σχέσεις-Σεξ
H εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας αντανακλάται στο σεξ. Τι συμβουλεύει ο Δρ. Θάνος Ασκητής;
Όταν η γυναίκα βρίσκεται σε μία σχέση, διακατέχεται από το άγχος και τον συνεχή προβληματισμό όσον αφορά την εικόνα της, συγκεκριμένα για τον αν είναι αρκετά όμορφη για τον σύντροφό της. «είμαι αρκετά ποθητή ακόμα;», «με θέλει το ίδιο;», «μήπως βαρέθηκε;», είναι μόλις κάποιες ερωτήσεις που προβληματίζουν τη γυναίκα-σύντροφο, καθώς βλέπει μία έντονη ανταγωνιστικότητα να προβάλλεται μπροστά της μέσα στο επαγγελματικό και φιλικό περιβάλλον, με όλο και περισσότερες γυναίκες να φροντίζουν τον εαυτό τους και να πασχίζουν για τα ίδια πρότυπα με εκείνη. Αποτέλεσμα αυτού είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η «ντροπή» για την σεξουαλική της αυτοεικόνα, που μπορεί να φέρουν καυγάδες και εντάσεις στο ζευγάρι. Η γυναίκα περνάει ατέλειωτες ώρες μπροστά σε ένα καθρέφτη, ψάχνοντας να βρει ατέλειες που πολλές φορές δεν είναι καν εκεί, προσπαθώντας η ίδια να πείσει τον εαυτό της ότι δεν είναι πια αρεστή και ποθητή στο σύντροφο.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγες οι φορές που ο σύντροφος αδυνατεί να καταλάβει το μέγεθος αυτής της ανησυχίας της γυναίκας, κι έτσι άθελα του επιβεβαιώνει αυτές της τις φοβίες, αδυνατώντας να κάνει κάτι για αυτό. Καθώς η γυναίκα συνεχίζει να προβληματίζεται και να πασχίζει για την σεξουαλική της εικόνα, βιώνει ένα έντονο άγχος το οποίο αντανακλάται μέσα από κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Η μη αποδοχή της εικόνας του σώματός της, η αυτοκριτική και συνεχής αναζήτηση για βελτίωση, την κάνουν να νιώθει ανεπαρκή στο κρεβάτι και εκτεθειμένη απέναντι στον άντρα-σύντροφο. Η έλλειψη της επιθυμίας, της διέγερσης και του οργασμού είναι μόλις κάποιες από τις διαταραχές που μπορεί να βιώσει η γυναίκα μέσα από αυτόν της το προβληματισμό για την αυτοεικόνα της. Η αδυναμία της να αποδεχτεί το σώμα της φέρει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία της να αποδεχτεί τον σεξουαλικό της ρόλο, την εικόνα της ως θηλυκό, ως ερωμένη, ως αντικείμενο πάθους, που τέλος την τοποθετεί σε ένα κρύο για εκείνη κρεβάτι, αντιμέτωπη με ένα άγγιγμα που δεν της φέρει την ηδονή που θα ήθελε να νιώσει, προκαλώντας σύγχυση, νεύρα, γκρίνια, καυγάδες και τέλος απομάκρυνση στο ζευγάρι. Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων για αυτές τις ανησυχίες της γυναίκας είναι πολλές φορές ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του ζευγαριού, τόσο στο σεξουαλικό όσο και στο συναισθηματικό επίπεδο.
Μεταφέροντας και επικοινωνώντας αυτούς τους προβληματισμούς, η γυναίκα δίνει το περιθώριο στον άντρα να καταλάβει τί είναι αυτό που την ανησυχεί και να προσφέρει την βοήθειά του. Είναι βέβαια σημαντικό να αναφέρουμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η γυναίκα να «αφήνεται» εντελώς όσον αφορά την εικόνα της. Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου ως πρωταγωνιστής στα σενάρια του γάμου και της μητρότητας, η σύζυγος και μητέρα απορροφάται εντελώς σε αυτούς τους ρόλους, αψηφώντας πλέον τη σημασία της εικόνας του σώματός της μπροστά σε ένα σύζυγο-άντρα που ακόμα την ποθεί και θέλει να συνεχίσει την σεξουαλική τους ζωή.