Σχέσεις-Σεξ

Μάθε να αποδέχεσαι τον εαυτό σου -Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν!

Για πολλούς ανθρώπους η σχέση με τον εαυτό τους είναι πιο δύσκολη και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Το να μάθουμε να αγαπάμε, να φροντίζουμε και να μιλάμε όμορφα στον εαυτό μας είναι κάτι που μπορεί να ηχεί εύκολο και απλό στα αυτιά μας, όμως στην πράξη για κάποιο λόγο είναι πιο δύσκολο.

Έχουμε μάθει πιο συχνά να κατηγορούμε τον εαυτό μας και να επισημαίνουμε τα δύσκολά μας στοιχεία, παρά να τον ενθαρρύνουμε αναγνωρίζοντας του θετικά στοιχεία.

Περιμένουμε ακόμη περισσότερο οι άλλοι να μας αποδεχτούν και να αναγνωρίσουν όσα δεν μπορούμε εμείς τον εαυτό μας, όμως άραγε μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί κάποιος να δει τόσο καλά εμάς όταν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε;

Πως μπορείς να έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου, ώστε να μπορέσεις να τον αγκαλιάσεις και να τον αποδεχθείς. 

Είναι σημαντικό για την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου να θέσεις υγιείς στόχους που θα σε κάνουν να εξελίσσεσαι, να προχωράς και να ανακαλύπτεις όλο και περισσότερα πράγματα. Αυτή η διαδικασία εξέλιξης, θα σε βοηθήσει να μην αμφισβητείς στο μέλλον τον εαυτό σου.

Μην ξεχνάς εκτός από όλα τα αρνητικά για τα οποία μπορεί να μιλάς επί ώρες, να επισημαίνεις και τα θετικά σου στοιχεία. Θα σου πρότεινα να καθίσεις να γράψεις σε ένα χαρτί όλα αυτά τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σου και της προσωπικότητάς σου που σε ξεχωρίζουν!

Ξέρω πως είναι πιο εύκολο να μιλήσεις για τα αρνητικά στοιχεία που θέλεις να αλλάξεις ή και να διορθώσεις στον εαυτό σου, όμως αξίζει τον κόπο να μιλήσεις μία φορά για όλα αυτά τα θετικά και αφού τα σημειώσεις σε ένα χαρτί να τα υπενθυμίζεις όσο πιο συχνά μπορείς τον εαυτό σου.

Το πιο σημαντικό για να καταφέρεις να αποδεχτείς ουσιαστικά τον εαυτό σου, είναι πραγματικά να τον συγχωρέσεις. Συγχώρεσε τον για λάθη του παρελθόντος, ακόμη και για λάθος επιλογές και συνέχισε μετά να αποδέχεσαι ότι και αυτά που δεν σου αρέσουν τόσο στον εαυτό σου, έχουν συντελέσει σε αυτό που είσαι σήμερα.

Μείωσε την αυτοκριτική σε ένα βαθμό. Όσο προσπαθούμε να βρούμε και να αγκαλιάσουμε όλα αυτά τα θετικά στοιχεία που έχουμε και ενδεχομένως πολλές φορές ξεχνάμε, μια φωνή κριτικής μέσα μας δεν μας αφήνει να τα απολαύσουμε και μας υπενθυμίζει διαρκώς κάποια δύσκολα και δυσάρεστα στοιχεία μας.

Προσπάθησε λοιπόν να μειώσεις αυτή την κριτική και να μην “μείνεις” σε κάποιες δυσάρεστες στιγμές, αλλά με εστίαση σε αλλαγές και νέες αποφάσεις για το μέλλον σου.

Τέλος, στο πλαίσιο της αποδοχής του εαυτού σου είναι και η αγάπη για τον εαυτό σου. Και τι σημαίνει αγάπη;

Μπορεί να χρειάζεται αρκετή εσωτερική δουλειά για να φτάσει κάποιος να αντιληφθεί και να βιώσει αυτή την εσωτερική αγάπη για τον εαυτό του, όμως όσο περισσότερο θυμόμαστε να αγκαλιάζουμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να του δείχνουμε καλοσύνη και σεβασμό, να τον προσέχουμε και να μην τον κρίνουμε τόσο αυστηρά, τότε θα φτάνουμε όλο και πιο κοντά σε αυτή την βαθιά ουσιαστική αγάπη.

Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc, Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc, Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων

www.aggelikikavallieratou.gr | [email protected] | 6983433267

Μια ματιά ακόμα στα παρακάτω θέματα που σας ενδιαφέρουν:

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τον Κορονοϊό στα παιδιά -Συμπτώματα και οδηγίες ατομικής υγιεινής!

Η εκπαιδευτικός που δωρίζει αναπηρικά καροτσάκια στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη!

Μόλις γέννησα! Θα μπορέσει η κόρη μου που είναι ήδη 12 χρονών να με βοηθήσει στο μεγάλωμα του μωρού;