Σχέσεις-Σεξ

Ο προϊστάμενός μου με φλερτάρει επίμονα! Κάνω πως δεν το καταλαβαίνω, αλλά νιώθω άβολα -Πώς να το διαχειριστώ;

Απαντά η Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Το θέμα που σας απασχολεί, είναι ένα θέμα που τον τελευταίο καιρό είναι εξαιρετικά επίκαιρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορά ειδικά την σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. Το γεγονός πως όλοι το συζητούν έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες και νεότερα κορίτσια να ξεπεράσουν την ντροπή και τις ενοχές τους και τις έχει ωθήσει στον να ανοιχτούν και να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Δημιουργείτε έτσι ένα συναίσθημα αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν υποστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, λεκτική ή σεξουαλική παρενόχληση. Νιώθουν πως υπάρχουν και άλλοι γύρω τους που έχουνε βιώσει παρόμοια εμπειρία και έτσι απενεχοποιούνται και σιγά σιγά μοιράζονται την ιστορία τους. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουν να βγάλουν το βάρος από επάνω τους και να το εναποθέσουν στον θύτη. Κατά βάση αυτό είναι και που χρειάζεται κανείς να κάνει.

Καταλαβαίνω βέβαια πως στην περίπτωση της αναγνώστρια μας , (αλλά και σε κάθε εργασιακό χώρο), η υφιστάμενη, βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς είναι ο προϊστάμενος της που την παρενοχλεί, και αυτό που χρειάζεται εδώ είναι να αντιδράσει με κάποιον τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την ψυχική πλευρά και τις επιπτώσεις αυτής, αλλά και με το νομικό πλαίσιο και κατά πόσο το πλαίσιο αυτό τελικά προστατεύει τον εργαζόμενο ή όχι.

Η κοπέλα αυτή χρειάζεται να μάθει ποια είναι τα δικαιώματα της μέσα στην εταιρεία σαν εργαζόμενη και να τα ξεκαθαρίσει στον προϊστάμενο της ή στον από πάνω του, (διευθυντή κτλ.). Είναι απαραίτητο να δράσει η ίδια καθώς είναι η ίδια που υφίσταται την καθημερινή παρενόχληση, και η ίδια που τελικά νιώθει άβολα. Είναι βέβαια, το σύνηθες συναίσθημα αυτό, διότι κανείς νιώθει πως ίσως με κάποιον τρόπο έχει προκαλέσει, ή φοβάται τις επιπτώσεις σε περίπτωση που αντιδράσει.

Στην πραγματικότητα όμως τις πιο πολλές φορές, αυτό συμβαίνει διότι ο θύτης θα διαλέξει κάποιον πιο αδύναμο, ή ανίκανο να αντιδράσει. Αν για παράδειγμα, ο προϊστάμενος αυτός πίστευε πως μια κοπέλα αν τη φλέρταρε θα αντιδρούσε έντονα, και είτε θα του φώναζε μπροστά σε όλους ή θα έκανε αμέσως παράπονα, τότε και ο ίδιος θα το σκεφτόταν καλά πριν δράσει. Όμως τα “εύκολα” θύματα είναι οι άνθρωποι πως δύσκολα αντιδρούν, ή που έχουνε πολλά να χάσουνε από τις μετέπειτα συνέπειες.

Χρειάζεται λοιπόν η κοπέλα αυτή και κάθε άνθρωπος, που δέχεται τόσο επίμονα και καθημερινά το φλερτ από τον προϊστάμενο της/του, να δράσει με κάποιον τρόπο, εφόσον πρώτα έχει πληροφορηθεί ως προς τα δικαιώματα της/του, και πάντα να θυμάται πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την/τον κάνει να αισθάνεται άβολα!

Μια ματιά ακόμα: Ο σύντροφός μου με απάτησε, χωρίσαμε και μετά από ένα διάστημα τα ξαναβρήκαμε. Αξίζει να τον εμπιστευτώ ξανά;