Σχέσεις-Σεξ
Συναισθηματική ανωριμότητα: 6 σημάδια που την αποκαλύπτουν
Αν και μεγαλώνουμε, η αλήθεια είναι πως η ανωριμότητα είναι πάντα εκεί και μας χτυπάει στην πόρτα.
Είτε συμφωνείς, είτε όχι μαζί μας, διάβασε παρακάτω κάποια πράγματα που κάνουν οι ανώριμοι άνθρωποι και ίσως και να ταυτιστείς με κάποια και εσύ.
Τα σημάδια που αποκαλύπτουν την συναισθηματική ανωριμότητα:
Δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη
Θέλει πολλή δουλειά, αλλά η ανάληψη των ευθυνών μας είναι σίγουρα ο πιο αξιόπιστος δρόμος για να φύγουμε από την ανωριμότητα.
Μας γλιτώνει από πολλές συγκρούσεις, μας μαθαίνει να ζητάμε συγγνώμη με το σωστό τρόπο (και να την εννοούμε) και, κυρίως, μας δείχνει πως να αγαπάμε τον εαυτό μας. Αν δεν το κάνεις, ξεκίνησέ το σήμερα κιόλας και αμέσως θα αισθανθείς μέσα σου καλύτερα.
Θες να είσαι το επίκεντρο της προσοχής
Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε εκείνον που απολαμβάνει την προσοχή και σε εκείνον που λυσσάει για να την αποκτήσει. Στη δεύτερη περίπτωση ανήκουν συχνά και οι προσωπικότητες με ναρκισσιστική διαταραχή. Μήπως και εσύ θες να φαίνεσαι και να δείχνεσαι όλη την ώρα; Ε, τότε η συναισθηματική ανωριμότητα όχι απλά σου έχει χτυπήσει την πόρτα αλλά της την έχεις ανοίξει κιόλας.
Δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου
Μερικοί άνθρωποι μοιάζουν ανίκανοι να αρθρώσουν τις λέξεις «δικό μου λάθος», ακόμη κι όταν μια συζήτηση έχει καταλήξει εκεί πέρα από κάθε αμφιβολία. Ίσως τελικά να μην το διδάχτηκαν ποτέ από τους γονείς τους.
Πάντως, όπως και να ‘χει η ανάγκη τους να υπεραμυνθούν τους κάνει να χάνουν το δίκιο τους και να συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου και αποδέξου για μια φορά ότι έχεις κάνει το λάθος. Αμέσως θα αισθανθείς και πιο υπεύθυνη.
Είσαι σπάταλη
Κι όμως, το κάνουμε και εμείς κάποιες φορές. Το να μάθεις να ξοδεύεις τα χρήματά σου ανάλογα με τις δυνατότητές σου δεν είναι κάτι που γίνεται εν μία νυκτί. Χρειάζεται χρόνος και κυρίως οι συνθήκες εκείνες που θα σου το επιτρέψουν.
Οι υπερπροστατευτικοί γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητα συνήθως λειτουργούν σαν τροχοπέδη. Προσπάθησε να συγκρατηθείς την επόμενη φορά.
Χαρακτηρίζεις με τρομερή ευκολία τους άλλους
Υπάρχουν υγιείς τρόποι για να τσακώνεται κανείς και το να μάθεις να τσακώνεσαι με τον σωστό τρόπο είναι σίγουρα μεγάλο προσόν.
Στον αντίποδα βρίσκεται εκείνος που αδυνατεί να επιχειρηματολογήσει και προτιμά να κατηγορεί τον απέναντί του και να του προσάπτει εύκολα χαρακτηρισμούς, ώστε να μην εμπλακεί σε μια λογική αντιπαράθεση.
Προσπάθησε, λοιπόν να μην το κάνεις, είναι και αντικοινωνικό.
Βγάζεις πολύ προς τα έξω τον εαυτό σου στα social media
Και εδώ τα όρια είναι δυσδιάκριτα, καθώς ζούμε στην εποχή της υπερέκθεσης. Πότε και πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να εκθέτεις τη σχέση σου στα social media; Δεν θα απαντήσουν όλοι με τον ίδιο τρόπο – ενδεχομένως ούτε καν οι ειδικοί.
Το θέμα είναι ότι για το ευρύ κοινό η υπερέκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτει ότι η ανωριμότητα σε χαρακτηρίζει. Την επόμενη φορά που θα θες να κάνεις μία ανάρτηση, σκέψου πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες και κράτα την για αργότερα.
Φωτογραφίες: Pexels
Μια ματιά ακόμα:
Το ωροσκόπιο του σεξ για το 2024 είναι εδώ (Part I)
Το ωροσκόπιο του σεξ για το 2024 είναι εδώ (Part II)