Σχέσεις-Σεξ

Γιατί οι γυναίκες έχουμε περισσότερο άγχος; Και τι να κάνουμε γι αυτό;

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να διαγνωστούν με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, τα συμπτώματα της οποίας είναι  υπερβολική ανησυχία για όλα.
 
«Συνήθως οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο υπεύθυνες για την ευθύνη των άλλων» τονίζει η Robert Leahy, PhD, διευθύντρια του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Γνωστική Θεραπεία και συγγραφέας του The Worry Cure: Seven Steps to Stop Worry from Stopping You. Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, καρκίνο και κατάθλιψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να αντιστρέψεις τους κανόνες του παιχνιδιού, μαθαίνοντας να ζεις με λιγότερο άγχος. Μάθε πώς: 
 
Διατήρησε την ηρεμία σου
Ένα μεγάλο μέρος του άγχους οφείλεται στην αίσθηση της επείγουσας ανάγκης. Για παράδειγμα ο φόβος και η αγωνία που προκύπτει με θέματα υγείας. Σύμφωνα όμως με έρευνες, το 85% των πραγμάτων για τα οποία ανησυχούν οι άνθρωποι, καταλήγουν σε θετικό ή ουδέτερο αποτέλεσμα.
 
Μικρά βήματα κάθε φορά
Η ανησυχία διογκώνει τα προβλήματα και δεν σε αφήνει να σκεφτείς με καθαρό μυαλό. «Τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα όταν σταματάς να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα» επισημαίνει η  Tamar Chansky, PhD, συγγραφέας του Freeing Yourself from Anxiety.
 
Εμψύχωσε τον εαυτό σου
Γράψε ή πες δυνατά τους τρόπους με τους οποίους πρόκειται να χειριστείς μια κατάσταση. Υπενθύμισε στον εαυτό σου πόσο ικανή είσαι, το έχεις ανάγκη!
 
Χρησιμοποίησε τις αισθήσεις σου
«Όταν είμαστε αγχωμένοι, οι αισθήσεις μας σπάνια είναι παρούσες» σχολίαζει η Jenny C. Yip, PsyD, θεραπεύτρια γνωστικής συμπεριφοράς στο Λος Άντζελες. «Ανησυχούμε για τα λάθη του παρελθόντος ή για τις μελλοντικές επιπτώσεις» συμπληρώνει. 
 
Εστίασε σε αυτά που ζεις, βλέπεις, μυρίζεις, ακούς και νιώθεις κάθε μέρα. Όσο περισσότερο εξασκείσαι τόσο πιο εξοπλισμένη θα είσαι για να αντιμετωπίσεις τις κρίσεις άγχους.