Σχέσεις-Σεξ

Τσακωμοί και διαφωνίες στο ζευγάρι! 7 τρόποι για να τους διαχειριστείτε ήρεμα και αποτελεσματικά

Όλοι γνωρίζουμε πως σε κάθε σχέση οι διαφωνίες και οι εντάσεις δεν μπορούν να λείπουν. Σημαντικό όμως να θυμόμαστε είναι ο βαθμός, η ένταση και ο τρόπος.  Αυτό συμβαίνει διότι το κάθε άτομο είναι διαφορετικό και φέρνει τις δικές τους απόψεις -σκέψεις και οπτική μέσα στη σχέση. Αυτό όμως, δεν είναι κάτι απαραίτητα αρνητικό, αλλά οι σχέσεις που διαρκούν είναι αυτές όπου οι σύντροφοι αλληλοσυμπληρώνονται.

Συνήθως η αιτία καβγάδων και διαφωνιών είναι ότι αισθανόμαστε πληγωμένοι από την συμπεριφορά του συντρόφου μας και οδηγούμαστε εκεί λόγω κακής διαχείρισης, έτσι η ένταση και η διαφωνία κλιμακώνεται λόγω έλλειψης ή και κακής επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.

Όταν δηλαδή δεν εκφράζω τι νιώθω, όταν δεν δίνω την δυνατότητα να εξηγήσω στον σύντροφό μου τι συνέβη γύρω από μια συμπεριφορά που τον ενόχλησε, δεν δίνω χώρο να ακούσω και τον άλλον και να λάβω υπόψιν μου το πως νιώθει, τότε ο τσακωμός δεν θα αργήσει να έρθει

Η αποκωδικοποίηση ενός τσακωμού:

Φαινομενικά μια ένταση μπορεί να ξεκινήσει γιατί ο σύντροφός σας δεν σας κάλεσε ενώ σας είχε πει πως θα σας καλέσει, ή γιατί άλλαξε το κανάλι της τηλεόρασης. Τι κρύβετε όμως πίσω από αυτό; Και γιατί μπορεί να μας ενοχλήσει; Συνήθως πίσω από μια τέτοια συμπεριφορά ο πραγματικός λόγος που μπορεί να σας πληγώσει αυτό είναι γιατί ενδεχομένως δεν σας σέβεται ή δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Αυτό όμως, είναι μια προσωπική επεξεργασία του καθένα που ο σύντροφός μας μπορεί να μην αντιλαμβάνεται διότι σκέφτεται διαφορετικά γύρω από μια συμπεριφορά.

Τρόποι διαχείρισης:

1.Αρχικά είναι σημαντικό ότι σας ενοχλεί να το μοιράζεστε με τον σύντροφό σας. Με το να προσπερνάτε ή να κρύβετε κάτω από το «χαλί» ότι σας ενοχλεί, δεν φεύγει ούτε λύνετε το πρόβλημα, αλλά μένει εκεί και σας επηρεάζει έμμεσα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσα να επηρεάζετε η διάθεσή σας και συχνά να έχετε διάφορες εντάσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς σας.

2.Είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας πως εφόσον σας ενδιαφέρει αυτή η σχέση, ο στόχος σας είναι να βρεθεί μια λύση στην διαφωνία σας με μια συζήτηση από κοινού. Τι σημαίνει αυτό; Είναι σημαντικό να ακουστούν και οι 2 σύντροφοι, να εκφράσουν την άποψή του αλλά και το τι νιώθουν και να βρεθεί από κοινού μια λύση.

3.Κάτι που δεν πρέπει να υπάρχει στις εντάσεις είναι έντονα λόγια ή και προσβλητικά προς τον σύντροφό σας. Παρά τις διαφωνίες σας, είναι σημαντικό για την ποιότητα και την διάρκεια της σχέσης σας να μην εκλείπει ο σεβασμό και να μην ξεπερνάτε κάποια όρια. Άλλωστε δεν έχει νόημα να είστε με έναν άνθρωπο που «υποτιμάτε» είτε σας «υποτιμά», είτε λεκτικά αλλά είτε και με την συμπεριφορά του. Οπότε είναι σημαντικό να διατηρείτε έναν αλληλοσεβασμό ακόμη και σε δύσκολες στιγμές μεταξύ σας, αλλά και να τον δείχνετε ακούγοντας με σεβασμό την άποψη του συντρόφου σας, ακόμη και αν δεν συμφωνείτε, αλλά με στόχο να τον καταλάβετε.

4.Ακόμη και αν μια ένταση έχει προέλθει από τον έναν, για να λυθεί και να είστε καλά μέσα στη σχέση, η λύση πρέπει να έρθει και από τους δυο. Όταν προσπαθεί μόνο ο ένας, είτε να καταλάβει, είτε να υποχωρήσει, είτε να λήξει μια διαφωνία, αυτό δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Το ζευγάρι πρέπει να λειτουργεί σαν ομάδα και μόνο έτσι θα πάει παρακάτω, οπότε, αφήστε τους εγκεντρισμούς και σκέψεις όπως «φταίω- φταις» ή (τι κάνω εγώ -τι κάνεις εσύ». Δεν έχει μια τέτοια οπτική μέλλον για το ζευγάρι.

5.Εκτός από το να καταλάβει ο ένας τον άλλον για το πως ένιωσε σχετικά με μια συμπεριφορά, είναι σημαντικό και οι 2 εξίσου να παραδεχτούν και να κατανοήσουν το δικό τους προσωπικό κομμάτι γ’ αυτή την ένταση. Δηλαδή μια δική τους λάθος συμπεριφορά ή μια δική τους λάθος αντίδραση, αλλά να το μοιραστούν με τον σύντροφό τους. Αυτό είναι κάτι που στην πάροδο του χρόνου θα έχει ενεργητικές ιδιότητες στη σχέση σας.

6.Να μην ξεχνάτε σε όλη τη διάρκεια της σχέσης σας, όχι μόνο σε μια διαφωνία, να ακούτε ο ένας τον άλλον να συμμερίζεστε τις ανάγκες του άλλου αλλά και να επικοινωνείτε με ήρεμο τρόπο αυτό που νιώθετε και αυτό που θα θέλατε από τον άλλο με έναν τρόπο χωρίς να κατηγορείτε, αλλά εξηγώντας γιατί αυτό είναι σημαντικό για εσάς.

7.Τέλος, για να αποφεύγονται οι εντάσεις είναι σημαντικό αρχικά να μην αφήνετε εξωτερικούς παράγοντες να σας επηρεάζουν όπως οικονομικοί λόγοι, , συγγενείς, απόψεις τρίτων. Μην ξεχνάτε στη σχέση σας πως είστε 2 και αυτή είναι η ομάδα σας. Γ’ αυτό είναι σημαντικό οποιοσδήποτε εξωτερικός παράγοντας ν μην επιτρέπεται να μπει ανάμεσά σας, θέτοντας κάποια όρια που θα συζητήσετε από κοινού.

Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολόγος, MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη Οικογενειακή – Συστημική Θεραπεύτρια, aggelikikavallieratoy@gmail.com, www.aggelikikavallieratou.com